Harmonie

De koninklijke harmonie De Ware Vrienden is een VZW uit het centrum van Zolder. Repetities gaan door in de harmoniezaal in de Dorpsstraat 78 te 3550 Heusden-Zolder, telkens op maandagavond van 19u30 tot 21u30. Er zijn ongeveer 70 spelende leden, onze dirigent is Gilles De Meester.

harmonie

Gedurende het jaar zijn er een aantal vaste concerten, zijn er gastoptredens en is er een repetitieweekend of concertreis. Daarnaast versterken we het groepsgevoel door een jaarlijks ledenfeest, een eetdag, en een familiedag. Iedereen die interesse heeft om muziek te spelen of om een ondersteunende functie uit te oefenen, is welkom op maandagavond!

De dirigent

Gilles De Meester (°1986) zette zijn eerste muzikale stappen aan de Academie voor Muziek en Woord in Boom waar hij slagwerk studeerde bij Erik Buyle. In 2003 besliste hij zijn middelbare studies verder te zetten aan Dé Kunsthumaniora in Antwerpen waar hij Jazzdrums studeerde. Van hieruit is Gilles verder doorgestroomd naar het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen, waar hij les kreeg van Jan de Haas, Teun Verbruggen, Piet Verbiest, Hendrick Braeckman, Nico Schepers, Chris Mentens, Nic Thys en Fré Desmyter.

Als professioneel muzikant was Gilles onder andere actief als drummer van het Frank De Wolf Trio waarmee hij aan vele projecten meewerkte. Ook als freelance muzikant was hij actief bij onder andere de VRT Bigband, waarmee hij optredens zoals Klara in de Singel, het Bigband festival in Oostende en Jazz Hoeilaart verzorgde. Zo werkte hij samen met artiesten als Gunther Neefs, Barbara Dex, Chris van Tongelen, Jean Bosco Safari, Luc Caals, Marijn Devalck, Geena Lisa en Fred Brouwers.

Naast muzikant is Gilles ook uiterst actief als dirigent. Zijn debuut maakte hij bij het jeugdorkest Zandola te Boom, waar hij kennismaakte met het dirigeren. Om zich verder te ontwikkelen volgde hij aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen het vak Inleiding tot HAFABRA directie bij Steven Verhaert en Dirk De Caluwé. Na zijn conservatorium studies zette hij zijn dirigenten opleiding voort bij Kevin Houben in de academie van Mol. Deze driejarige opleiding sloot hij af met grootste onderscheiding na een beproevend examen met een top ad-hoc orkest. Op het programma stonden “Symphonic Dances from West Side Story” en “Danzon N. 2”.
Na deze studies bleef Gilles zich verdiepen in directie door het volgen van masterclasses en opleidingen bij onder andere Bart Picqueur, Jan van der Roost, Frans Violet, Kevin Houben, en ging meermaals op workshop naar Valencia waar hij de kans had te werken met het Uniò Musical de Torrent orkest olv maestro Frank De Vuyst.
Als dirigent was Gilles jaren actief bij harmonie-orkest “Kunst na Arbeid” Berendrecht, harmonie-orkest “Verenigde Vrienden” Hemiksem, “De Nielse Concertband” en sinds oktober 2019 nu ook bij het nieuwe MuzALLiEk in Westmalle.
Ook als vervangend -en gastdirigent is hij uiterst actief. Hierdoor kwam hij terecht bij harmonie “Verenigde Vrije Vrienden Schilde”, “Vooruit” te Zandvliet, “De Vriendenband” in Sint-Antonius Zoersel, “De Lindekring” te Zoersel, “De Nachtegaal” Ranst en vele anderen.
Enkele hoogtepunten van zijn carrière waren het verzorgen van een concert met Ann Van Den Broeck, waar hij zelf de arrangementen voor schreef, het dirigeren van een 200 koppig orkest op het Polderconcert, een verbroedering van 6 orkesten op 1 podium en het arrangeren én uitvoeren van “Mouse Troubles” en de live begeleiding van een filmpje van Tom & Jerry, met zowel de muziek, als de geluidseffecten uitgevoerd door het orkest.
Momenteel is Gilles een opleiding orkestdirectie aan het volgen aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woorkunst Ekeren bij Pascale van Os. Sinds 25 oktober 2021 is Gilles onze dirigent.